MAP Logo
LIPSITZ
Night Photo
Night Photo
Pre-construction Context
Pre-construction Context
Historic Review Board Presentation
Historic Review Board Presentation
Marquee
Marquee
View from waterfront park
View from Waterfront Park
West Street Extension
West Street Extension
Interior
Interior

Conceptually this building is divided into two components. A segment fronting Bay Street which assumes the more finished and highly detailed “front” typical of it surrounding historic neighbors. The portion nearer the Waterfront Park (historically a blue-collar fishing wharf) assumed a less refined more utilitarian image. Brick was the obvious choice from technical (longevity in a harsh environment and compliance to the fire district regulations), aesthetic (allowed a refined and monumental scale important at this central location in the business district), and historic aspects (reflects on the history of the site, allowing for a monumental and formal façade on Bay Street with a receptive more relaxed atmosphere on the Waterfront Park).

Because of the requirements for A.D.A. accessibility and the relationship of the floor to existing grade dictated by FEMA Flood requirements, a ramp is provided allowing accessibility to both tenant spaces. This ADA route presented a design opportunity, allowing for a covered entry along a bank of steps to the south. These steps double as benches for sitting and viewing the Waterfront Park and beyond, adding a strong civic element to this important entry into the park.

2000 Design with Brick Honor Award

1999 S.C. Downtown Development Association, Outstanding New Construction Project